”Hunyadiak és a 48-49-es Hősök nyomában Erdélyben”

Pályázati azonosító: HAT-18-01-1071

 

video

V - I - D - E - Ó

http://kanizsatv.hu/hirek/3086-a-hunyadiak-nyomaban

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/erdelyben-kirandultak-a-kiskanizsai-altalanos-iskola-hetedikes-diakjai-3105587/

1. nap – KÉPTÁR
2019.  május 6. - Hétfő

ARAD, DÉVA, CSERNAKERESZTÚR

Indulás Kiskanizsáról reggel 6 órakor. Rövid pihenők után megérkeztünk Aradra, ahol a 13 vértanú emlékére készített szabadság szobornál gyújtottunk gyertyát. Továbbutaztunk Dévára, ahol felvonóval felmentünk a várromhoz. A csodálatos panoráma megtekintése után a vár történetét hallgattuk meg, és felidéztük a Kőmíves Kelemenné népballadát is. Ezután Böjte Csaba Szt. Ferenc gyermekotthonában látogattunk. Itt átadtuk az otthonról hozott házi süteményeket a gyerekeknek, majd ottani vezetőnkkel végigjártuk a régi kolostort, aki mesélt nekünk az itteni életükről.
Szállás Csornakeresztúron falusi házaknál, kiváló vendéglátással.

2. nap – KÉPTÁR
2019.  május 7. - Kedd

VAJDAHUNYAD, GYULAFEHÉRVÁR, SEGESVÁR, FEHÉREGYHÁZA, ZETEVÁRALJA

Bőséges reggeli után irány Vajdahunyad! A vár, ez az impozáns építmény a régi Magyarország leglátványosabb várkastélya. Mai formáját a Hunyadiak idején kapta az 1400-as években. Továbbtartunk Gyulafehérvárra, az Erdélyi Fejedelemség egykor virágzó fővárosába. Itt elsősorban a város magyar vonatkozású emlékeivel ismerkedtünk. A zord idő ellenére derűs sétát tettünk a sétányon, majd a katolikus katedrálisban Hunyadi János, Hunyadi László, Izabella királyné és legendás erdélyi fejedelmek szarkofágjainál róttuk le kegyeletünket. Délután egykori szász város, Segesvár várt minket. Idegenvezetőnkkel az ottani magyar iskolában találkoztunk. Ebéd után vetítést néztünk az UNESCO világörökség gyönyörű városáról, majd az eső csökkenése után élőben is megcsodálhattuk az óratornyot és a legendás belvárost. A kedves színes házak a középkorba repítettek minket. Ezután Fehéregyháza várt minket, ahol a Petőfi Múzeumot és Emlékparkot tekintettük meg. A szobornál gyertyát gyújtottunk Petőfi és a 48-49-es hősök emlékére. Szállás Zeteváralja, Gábor atyánál.

3. nap – KÉPTÁR
2019.  május 8. - Szerda

FARKASLAKA, PARAJD, GYILKOS-TÓ, BÉKÁS-SZOROS

Farkaslakán Tamási Áronra emlékeztünk. Utunkat Parajd felé vettük, ahol a Sóvidék és sóbánya kápráztatott el minket. Mindenki türelmetlenül várta a következő állomást: a Keleti- Kárpátok természeti csodái – köztük a Gyilkos-tó, és a Békás szoros felejthetetlen élményt kínált számunkra. A 200-300 m-es sziklafalak közt sétálgatva megtapasztalhattuk, hogy mennyire parányi az ember a természet fellegvárában.
Fáradtan, de élményekkel gazdagon érkeztünk szállásunkra. Ma végre az időjárás is kegyes volt hozzánk! Nem esett, és láthattuk a kék eget!

4. nap – KÉPTÁR
2019.  május 9. - Csütörtök

KOROND, SZOVÁTA

Reggeli után a kis kápolnában elbúcsúztunk Gábor atyától. A fazekas művészetéről híres Korondon várt minket az idegenvezetőnk, ahol kocsikázáskor a legendás székelykapukat is megcsodálhattuk. Fazekasbemutatón is jártunk, de taplásszal is találkozhattunk, ahol e ritka mesterséget mutatták be nekünk. Afinom házi ebéd után – ami töltött káposzta és cukrosfánk volt - elindultunk a szovátai gyermekotthonba. A kirándulás előtt összegyűjtött adományokat, és a gyerekek személyes ajándékait átadtuk az otthoniaknak, majd a fiúk fociztak, a többiek szurkoltak, vagy játszottak a kicsikkel, vagy beszélgettek a nevelőkkel, önkéntesekkel. Néhányan elérzékenyülve hagyták el a helyet.
Napunk zárásaként körbesétáltuk a Medve-tavat, és megcsodáltuk a századfordulós fürdőváros impozáns épületeit, parkjait.
Szállásunk az aranyosgyéresi hotelben volt.

5. nap – KÉPTÁR
2019.  május 10. - Péntek

KOLOZSVÁR, KÖRÖSFŐ, KIRÁLYHÁGÓ, NAGYKANIZSA

Sajnos eljött az utolsó nap: Kolozsvár vár minket a Szt. Mihály templommal, az előtte álló szoborral és Hunyadi Mátyás szülőházával. A templomba restaurálás miatt nem jutottunk be. Hazafelé Körösfőn megálltunk a csodálatos erődtemplomnál: a festett kazetták és hímzések lenyűgöztek minket. A Királyhágón szakadó esőben piknikeztünk, aztán irány haza!
Erdély olyan hely, melynek varázsát képekkel, videókkal lehetetlen visszaadni. Ezt látni kell!
Rengeteg élménnyel, emlékkel gazdagodva a késő esti órákban szerencsésen hazaértünk.